in ,

Få svar på alt om gran og kunstige juletræer

Årets afslutning fejres med julen og vores traditioner med julepynt, julekalender, julegaver og selvfølgelig juletræet.

Traditionelt er et rødgran grantræ altid brugt som juletræ i Danmark, hvor nordmannsgran er blevet normen gennem de sidste 20 år. Juletræet pyntes med julekugler, lyskæde, julehjerter, julestjerne og andet juletræspynt. Under træet ligger så årets julegaver. Men i vores moderne tidsalder kan du også købe et naturtro kunstig juletræ i plast.

I denne guide prøver vi at give dig svar på de gængse spørgsmål om juletræet.

Symbol på julen?

Juletræet der kan dateres at komme til Danmark første gang omkring 1808, er blevet en fast tradition som symbol på julen i Danmark. Øverst på træet sidder der en julestjerne som symbol på Betlehemsstjernen.

I Danmark er juletræer ikke bare noget vi hygger om. Juletræer er også blevet en god eksportforretning med eksport til store markeder som Tyskland, Holland og Frankrig. Det danske klima giver nemlig gunstige forhold for juletræsdyrkning, hvor rødgran kan dyrkes overalt, mens normannsgran plantager også findes overalt i det danske land. Derfor er disse to typer de mest brugte i de danske hjem, hvor de nye kunstige juletræer der kan genbruges år efter år, vinder stærkt frem.

Hvilken størrelse juletræ skal du vælge?

Du skal selvfølgelig vælge træsort, men lige så vigtigt er det at finde den rigtige størrelse juletræ. Her kan du med fordel vælge ud fra:

  • 0-150 cm: Du finder juletræer i de små størrelser. Disse er fremavlet eller fremstillet til brug som pynt foran hoveddør, vinduer, reoler m.m. frem for at være træet hvor der ligger julegaver under og danses omkring.
  • 150-175 cm: Hvis du ønsker et juletræ i den mindre størrelse der kan passe lokalet/rummet, vil denne størrelse stadig give mulighed for den traditionelle dans rundt om juletræet.
  • 175-225 cm: Den mest almindelige og købte størrelse der passer til mange stuer. Her kan der danses og med plads til julegaver.
  • 225-250 cm: Et noget højere og bredere juletræ der kræver en noget større stue.
  • 250-300 cm: 3 meter er som regel den største størrelse til stuer i store størrelser. Disse træer er dog mest brugt til firmaer og lignede med store indgangspartier/receptioner.

Træ vs. plast?

Skal du vælge det traditionelle grantræ? Eller skal du overveje at købe de moderne kunstige juletræer af plast?

  • Vælg kunstig juletræ? Hvis du køber et juletræ af plast, kan du genbruge det år efter år. Det burde hjælpe på miljøet, og noget som mange tror. Du skal dog bruge det kunstige træ i over 20 år, før regnskabet siger det er bedre for miljøet end bruge det naturlige juletræ. Plastikjuletræer indeholder som regel PVC, hvilket indeholder giftstoffer. Derudover, er mange især billigere plastikmodeller fremstillet i Kina.
  • Købt eller fældet grantræ? Grantræer til jul er dyrket i plantager, hvor der bliver plantet nye træer hele tide,n således sikres at CO2 effekter ikke bliver nedadgående. Men miljømæssigt bliver juletræer fragtet rundt i Danmark og verden af lastbiler. Helt ligesom det populære Normannsgran bliver sprøjtet med gødning og plantegift for at tilfredsstille os forbrugere i forhold til farve, stand og størrelse.

Beregninger viser, at miljøet ikke bliver tilgodeset med et kunstigt juletræ, med mindre du bruger plastiktræet over 20 år. Men grantræer kræver pleje, gødning, sprøjtemidler, bekæmpelse mod skadedyr, fældes og fragtes rundt i lastbiler. Derfor kan man godt godt overveje, om ikke det kunstige juletræ faktisk er bedst, hvad end det bruges 10 eller 20 år.

Kunstige juletræer?

Kunstige juletræer bliver mere og mere populære. Du sparer som regel penge, da træet kan bruges år efter år.

Træet i plast vil have en lige og perfekt form, hvilket ofte er det sværeste, når du skal finde et juletræ. Du slipper for at skulle smide træet væk, og samtidig sparer du kræfter på at støvsuge nåle op. Ulemperne er, at træet indeholder PVC, kræver plads til opbevaring og startprisen er større, der dog hentes hjem over tid.

Nordic Winter kunstigt juletræ uden lys

Kunstig juletræ uden lys og dryssende grannåle. Modellen er med naturtro grangrene der changerer i farven.

Træet kan stå pænt og flot fra 1 december og ind i januar hvis ønsket. Juletræet leveres med metalfod og tager omkring 10 minutter at pakke ud og “samle”.

De viste kunstige juletræer kommer i størrelser fra 180 – 300 cm. størrelser.

Du finder både flotte og knap så flotte plastikjuletræer. Hos Coop finder du flotte modeller i forskellige størrelser.

Se alle kunstige juletræer hos COOP.dk

Juletræer med lys

Du finder kunstige juletræer med og uden lys på. Udvalget dækker over forskellige størrelser, hvor træer med lys har fastmonteret LED lys, så du slipper for at skulle sætte ledningen på hvert år.

Kunstige juletræer med lys købes ofte i størrelser 180-220 cm.

Kunstig juletræ med sne og lys

Denne model er det samme træ, hvor træet har sne effekt og lys.

Få en hvid jul gennem hele december med træet der kan genbruges år efter år. Og samtidig kan gøre december endnu hyggeligere ved at blive pyntet fra den 1 december.

Køb juletræer med rod?

Det er blevet moderne at købe et juletræ i potte, hvor ideen er, at du kan plante juletræet ud i haven efter julen. Det hjælper miljøet, og du planter et træ.

Ideen er smuk og god, men virker dog ikke helt i virkeligheden. For at træet skulle kunne overleve udplantningen, skal du først og fremmest have vandet det hyppigt, og træet med rod må kun have opholdt sig indendørs i 3-5 dage. Helt ligesom træet skal være dyrket i potte fra start af, ellers vil det have svært ved at overleve overgangen fra indendørs til en udendørs frostbidt have.

Fæld selv juletræ?

En anden traditionel måde at finde det rigtige juletræ, er at fælde det selv. Hvad end du bor i Aars eller København, kan du finde lokale plantager der sælger konceptet om at fælde dit eget træ og ofte betaling efter højden.

Det er en hyggelig tradition, og de fleste børn kan godt lide jagten med at finde det helt rigtige træ. Det er sjældent billigere end at hente det ved supermarkedet, Bauhaus, ikea, Bilka, Jem & Fix, Silvan eller købe juletræet online hos Plantorama og andre steder. I nogen tilfælde alt afhængig af salgssted, kan der ofte pruttes lidt om prisen.

Hvilke træsorter bruges til juletræer?

I Danmark bruges der disse tre forskellige nåletræer til juletræer:

  • Rødgran: For 20 år siden og tilbage, var denne sort det mest brugte grantræ til jul. Ulempen ved sorten er, at det hurtigt mister sine nåle når temperaturen stiger, hvor rødgran ofte kun kan klare en uges tid indendørs før træet drysser sine nåle af.
  • Normannsgran: Også kaldet ædelgran, har været det mest brugte grantræ i Danmark de sidste 20 år. Sorten har en regelmæssig og tæt vækst med mørkegrønne nåle. Sorten bliver dog dyrket efter, hvordan forbrugerne ønsker træet så det kan holde sig længere uden at drysse.
  • Sølvgran: Kaldet Nobilis er ikke brugt meget, da sorten er ret sølvfarvet og har en uregelmæssig form. Derfor bruges sorten mest til julegran.

Hvordan holder du juletræet frisk?

Varme får træets nåle til at udtørre, så derfor holder træet længere hvis det står køligt på den bedst mulige måde.

At vande træet giver også en lidt længere levetid. Helt ligesom brusetabletter som Treo eller kodimagnyl indeholdende acetylsalicylsyre der opløses i juletræsfodens vand, kan forlænge levetiden for nålene på træet.

Hvor længe kan et juletræ holde indendørs?                        

Som udgangspunkt burde et normannsgran kunne holde mellem 1 – 3 uger indendørs, alt afhængig af temperaturen i stuen. Jo køligere der er, jo længere vil træet holde på sine nåle.

Et godt råd er at holde juletræet i vand og køligt indtil træet skal ind og pyntes.

Hvor stammer traditionen med juletræ?

Juletræet og traditionen med dans og pynt siges at dateres tilbage til 1500 tallets Tyskland. Det var dog mest en lokal tradition i området omkring Freiburg, Bern og Strasbourg indtil slutningen af 1700 tallet, hvor traditionen bredte sig til hele tyskland og andre land.

Men i virkeligheden er det første pyntede juletræ til offentlig skue, tilbage i 1510 tallets Riga, Livovien riget(Letland og Estland).

Det første danske juletræ siges at være brugt på godset Holsteinborg i Sydvestsjælland tilbage i 1808. Men andre siger at det første juletræ blev brugt i 1811 i København.

Gå til Nullo.dk

Nytår

Nytårsfest | Ideer til at holde fest nytårsaften

Massage stol

Tre gode grunde til at investere i en massagestol