in ,

Guide til offentlig transport i Dubai

Dubai er en gigantisk storby, der har flere passager og strækninger, som ikke er særlig forgængervenlige. Derfor vil det stort set altid være nødvendigt at skulle benytte sig af den offentlige transport. Foruden de gængse transportløsninger er der kommet en masse nye og fleksible muligheder til såsom Uber og den lokale service ”Careem”. 

I denne guide vil jeg fokusere 100% på den offentlige transport i Dubai. Hvis du vil læse flere relevante rejsetips, så tag et kig på Rejsekris.dk.

Fordelene ved at bruge offentlig transport i Dubai

Dubai huser intet mindre end omkring 2,5 millioner indbygger, og metropolen strækker sig over et areal på cirka 4.100 km2. Disse tal kan give et lille indtryk af den menneskemængde, som hver dag har brug for at komme til fra og arbejde samt studier. 

Der er rigtig mange indbyggere i Dubai, der fravælger bil. Dels på grund af den økonomiske besparelse men i højere grad som følge af den tid, der kan spares hver dag ved at bruge den offentlige transport. 

Uanset om du benytter dig af metro, bus eller sporvogn, kommer du mere smidigt og effektivt fra sted til sted med offentlig transport i den enorme storby. 

Samme fordele kan du se frem til som turist. Der er et væld af afgange hele døgnet, der kan foregå både under og over jorden.

Dubai var den første storby i verden, der fik førerløse metroer. Selvom du kører på økonomiklasse, kommer du til at opleve bedre og større komfort i den offentlige transport, end du kender til fra andre hovedstæder. 

Der er aircondition, behagelige siddepladser og nydeligt overalt. 

Den moderne og effektive metro

Hovedparten af alle pendlere i Dubai benytter sig af metroen. Med den tager det kort tid at nå fra den ene ende af storbyen til den anden. For at få de mest smidige rejseforhold, skal du anskaffe dig et ”NOL-card” på én af de mange metrostationer, der findes rundt omkring i byen. 

Et NOL-Card svarer til vores eget rejsekort. Når først du har købt dette, kan du frit og fleksibel rejse med metro i Dubai og slippe for at skulle købe billet for hver eneste tur.
Der kan vælges mellem en GOLD-klasse og en SILVER-klasse. Hvilken en du skal vælge, afhænger af dine forventninger til, hvor meget du kommer til at benytte dig af metroen. Der er også komfortmæssige fordele ved at vælge GOLD-klassen. Her kommer du til at sidde enten foran eller bagi i metroen på sæder, der er mere ergonomiske og behagelige end dem, du vil komme til at sidde på med SILVER.

Du kan naturligvis også købe en enkeltbillet, hvis du ved, at du kun kommer til at benytte dig af metroen én gang. 

Selvom Dubai er kendt for at være en dyr og eksklusiv by, er metroen relativ billig. Billetter koster nogenlunde det samme, som vi kender herhjemme fra. 

Der findes kun 2 overordnede linjer med metroen i Dubai. Det kan betyde, at du kan blive nødt til at gå en ekstra afstand for at komme frem til din destination, eller du skal benytte dig af bus eller sporvogn for at nå frem. 

Sporvogn der findes på udvalgte områder 

Bevæger du dig omkring Dubai Marina, JBR samt Al Sufouf Road, kan du bruge sporvognen. Den gør det let at komme fra a til b, da du blot kan stige ombord fra den station, der passer dig. 

Du behøver ikke købe ekstra billet, hvis du har et NOL-Card. Kortet dækker over både metro, sporvogn og bus i Dubai. 
Dermed bliver det ikke nemmere for dig at komme rundt, uanset om du er til GOLD-klassen eller Silver-klassen. Det kan være en god idé at undgå at bruge sporvognen i myldretiden, da den hurtigt bliver fyldt op. 

Har du masser af tid til at udforske store dele af Dubai, kan du med fordel planlægge din tur med sporvogn på de tidspunkter, hvor de fleste indbyggere er på arbejde. 

Med sporvognen kommer du til at få perfekt udsyn til nogle af de mægtige, majestætiske og imponerende bygninger, som findes i storbyen. 

I 2020 forventes det, at den store modernisering og udbygning af sporvognsnettet er færdig. Herefter kommer Dubai til at have cirka 10km strækning med sporvogn, og der kommer til at være omkring 11 linjer, som kører de fleste timer i døgnet (også i weekenderne). 

Dette skal vide om at køre med bus i Dubai

Det er busserne, der findes flest af i forhold til offentlige transportmuligheder i Dubai. Først du stiger ombord i en bus i hovedstaden, er det vigtigt, at du er bekendt med, at de forreste pladser er forbeholdt kvinder. 
Derudover skal du være opmærksom på, at det ikke er muligt at købt billet ombord på bussen. Billetten skal være købt før rejsen, medmindre du har et NOL-Card. Har du det, stiger du blot ombord og lader bussen køre dig derhen, hvor du vil af igen. 

Sammenholdt med at køre med metro i Dubai ligger busbilletpriserne en anelse lavere. Derfor kan det være en god idé, at du på forhånd gør dig tanker om, hvilke transportmidler du mest kommer til at benytte dig af, og hvor meget du forventer at komme til at bruge bus, sporvogn eller metro. 

Der går busser hvert 30. minut rundt om i hele storbyen. 

Der er sightseeingsbusser og shuttlebusser i centrum af hovedstaden, som er henvendt til turister. De kører på ruter, hvor du kan stige af direkte ved nogle af Dubais hovedattraktioner. 

Værd at vide om NOL-Card 

Alle og enhver kan købe et rejsekort i Dubai, der giver fri adgang til den offentlige transport. Kortet fungerer ved at blive tanket op. Du bestemmer således selv, hvad det skal koste dig at kunne benytte dig af de mange transportmuligheder, som storbyen åbner op for. 

Du skal blot sikre dig, at der altid er penge på kortet, som skal scannes, når du stiger ombord i metroen, bussen eller sporvognen. 

Du kan købe dit NOL-Card i lufthavnen, når du er ankommet til storbyen, eller du kan anskaffe det på enhver metrostation. Det er en praktisk fordel at købe det i lufthavnen, så du kan tage med en af de mange lufthavnsbusser. 

Hvis du vil kombinere transport og seværdigheder, kan du købe et Dubai Explorer-pas, som giver dig adgang og rabatter til en masse oplevelser og turistbusser.

Tips til at vælge den rigtige symaskine

Knagerække

Knagerække | 9 populære knagerækker til boligen i år