in ,

Nytårsfest | Ideer til at holde fest nytårsaften

Når julens hygge, gaver og helligdage er ovre, er det tid til at tænke over nytårsaften. Årets sidste dag skal selvfølgelig fejres med dronningens nytårstale, noget lækkert mad og godt selskab. Og måske du/i skal holde året brag af en nytårsfest, hvilket kræver ideer til tema, gæster, mad, pynt og andet alt afhængig af festtype.

Vi har samlet forskellige ideer til at holde nytårsfest i forhold til pynt, mad m.m. Brug ideerne som inspiration til jeres hyggelige og sjove afslutning på 2020.

Gæster?

Hvis du vælger et tema til årets brag af en fest, så skal gæsterne selvfølgelig informeres om dette på forhånd. Og her gælder det om, at have styr på hvem der skal inviteres.

Danskere har mange forskellige traditioner, hvor nogen f.eks. holder fest med de samme mennesker hvert år. Men hvis du laver forskellige ting med forskellige mennesker hvert år, så skal du have styr på gæstelisten i god tid.

Før gæstelisten kan laves, skal du finde ud af om det skal være en stor eller lille fest. Måske en fest for de nærmeste eller en fest med løse tilknytninger.

Få lavet en gæsteliste og sendt invitationer ud i god tid.

Maden?

Nytårsaften består ofte af den klassiske 3-retters menu. Her står valget ofte mellem at lave maden selv eller bestille udefra.

Hvis du vælger at bestille udefra, finder du rigtig mange muligheder blandt det store udvalg af restauranter, supermarkeder, delikatesser og andre steder der leverer nytårsmenu. Her gælder det om at være i god tid, da det er blevet populært at bestille nytårsmenuer. Og de populære steder melder ofte hurtigt udsolgt for nye bestillinger.

Fordelen ved at bestille udefra giver lidt sig selv. Du slipper for stress over at skulle købe ind og stå i køkkenet hele dagen.

Hvis du derimod er ferm og elsker at lave mad, så kan du ofte få den helt perfekte menu til gæsterne og samtidig til en væsentlig billigere pris. Ulempen er selvfølgelig, at det kræver væsentlig mere arbejde end den nemme løsning ved at bestille udefra.

En tredje mulighed er, at hvert gæst eller par kommer med en anretning som et sammenskudsgilde.

Menuen

Det at finde på den rigtige menu er nok det sværeste, hvis ikke det skal være den obligatoriske nytårstorsk. Her kan du med fordel finde masser af inspiration online til både den udsøgte forret, velsmagende hovedret og den lækre dessert som giver det ekstra luksus til gane og maven.

Hvis du bestiller menuen fra en restaurant, bliver det noget nemmere at vælge menuen. De fleste steder har et spisekort med begrænset muligheder af menuer der kan vælge imellem.

Huskeseddel til indkøb

Hvad end løsning du vælger til maden, så skal du også vælge menuen og dertilhørende drikkevarer, velkomstdrinks, kager og den obligatoriske natmad når alt for meget sprit giver en utrolig sult. Her kan du med fordel overveje grillpølser og brød. Dert er god og nem løsning, for det er nemt at tænde grillen og det er dejlig velsmagende ovenpå alt for meget alkohol.

Her kan du med fordel lave en huskeseddel over de nødvendige ting:

 • Find en menu med forret, hovedret og dessert
 • Kransekage til midnat
 • Natmad
 • Appetizer til velkomst/Dronningens tale
 • Drikkevarer til maden og efter
 • Champagne til at skyde nytåret ind med

Drikkevarer

Nytårsaften startes med en appetizer til velkomst og den årlige nytårstale fra Dronningen. Helt ligesom nytåret skydes ind med champagne. Derimellem og efter skal du bruge drikkevarer til maden og når der skal kræses for ganen. Helt ligesom der skal være sjove drikkevarer til børn.

Her skal du ofte indkøbe:

 • Appetizer til velkomst
 • Hvidvin og rødvin til maden
 • Øl
 • Vand og sodavand
 • Alkoholfri champagne og drinks til eventuelle børn
 • Et par gode farverige drinks hører sig til nytårsaften
 • Champagne til når uret runder midnat

Mange har tradition med, at gæsterne selv medbringer forskellige drikkevarer. Denne løsning kan lette dit arbejde lidt.

Nytårsfest tema?

Måske årets sidste dag skal fejres med et tema frem for det sædvanlige flotte sæt tøj i form af en nytårskjole eller habit og den medfølgende lidt halv grimme nytårshat i pap.

Der findes mange sjove temaer. Her er de traditionelle temaer som 80’er fest, tyrolerfest og andet ofte brugt. Men du kan også vælge en lidt anderledes ide ved at arrangerer et fest med varme, sommer og chartertema. Her kan festkjolen eller habitten udskiftes med shorts, badedragt, solhat og andet sommerbeklædning. Det kræver selvfølgelig at boligen varmes op, så man ikke fryser. Helt ligesom pynten skal have snert af de sydlige himmelstrøg.

Underholdning

Underholdning i form af lege, spil og andet kan være relevant til at gøre aftenen sjovere. Hvilket dog afhænger af typen af fest og gæster. Men du kan med fordel finde inspiration i disse ideer til underholdning nytårsaften:

 • Quiz: Lav en quiz hvor en lukket kreds ofte vil have fællesnævnerne der kan udgøre quizzen. Men en god og neutral ide der passer til alle, kan være at lave en quiz over året der gik. 15 spørgsmål eller lignede spørgsmål om sjove, skøre eller kendte ting der er sket i det forgange år. Lav 2 eller 3 hold alt afhængig af antal gæster, og dyst mod hinanden.
 • Gæt & Grimasser: Gæt og grimasser var populært engang, men nytårsaften byder ofte på en del promiller. Her kan gæt og grimasser blive meget mere afslappet og skørt, når det skal udføres af beruset folk.
 • Gæt en sang fra året: En anden type quiz kan være, at lave to hold der skal gætte kendte sange fra året der gik. Her skal alle synge en sang på skift. Lav en playliste med årets populæreste sange der er spillet i radioen, og lad en gæst med høretelefoner synge en sang, som personens hold skal gætte.
 • Margrethe-skål: Den klassiske festleg hvor alle skal skrive et kendt navn ned. Sedlerne foldes og smides i en Margrethe-skål. Her gælder det om, at en person skal forsøge at forklare så mange navne som muligt for sit hold uden at sige navnet på sedlen.

Pynt

Hvis du laver en fest over et tema, skal der selvfølgelig pyntes op i dette tema. Men ellers er den klassiske udpyntning med farverige serpentiner, konfetti, stjernekastere og bordbomber noget som de fleste elsker.

Hvis du er til det mere stilrene, kan du skrue ned på tingene og holde dig til et par grundfarver kombineret med glimmer, for glimmer hører sig til nytårsaften.

Borddækningen bør være med tallerkner til både forret og hovedret. Det giver et flot og festligt udtryk på bordet. Hvor servietterne kan være med til at skabe liv sammen med levende lys og pynt med glimmer, guld og sølv.

Indholdet er sponsoreret af SiteIndex.dk

Fjernstyret bil

Fjernstyret bil | 10 bedste fjernstyrede biler til børn i år

Juletræ

Få svar på alt om gran og kunstige juletræer