in

Vælg en bæredygtig varmekilde

Hvis du synes, at det er vigtigt at leve så bæredygtigt som muligt, så er der især et område, som du kan se nærmere på. Nemlig din varmekilde. Opvarmning af boliger er en af de største energi-slugere, vi har. Hvis den store mængde af energi kan skabes så bæredygtigt som muligt, så gør du noget virkelig godt for miljøet.

Der findes flere forskellige varmekilder, som er mere eller mindre bæredygtige. En af de højst-scorende på den skala er jordvarme.

Hvad er jordvarme?

Når du har jordvarme, så udnytter du jordens naturlige temperatur. Når du når et vist stykke ned i jorden, så er jorden frostfri, og det kan du udnytte til at producere varme med. Der sker en energiudveksling ved hjælp af en frostsikker væske i den jordslange, som graves ned i din have.

Varmen føres via jordslangen ind i huset, hvor der står en varmepumpe. Den kan så sende varme ud i de rør, der udgør gulvvarmen i huset. Dermed har du en energikilde, der faktisk er helt gratis. Der tages ikke noget fra naturen, der lånes bare noget naturlig varme. Den eneste energi, sådan et anlæg bruger, er det, der går til den strøm, der kører varmepumpen.

Hvad koster jordvarme?

Det koster en del at få lagt jordvarme ind. Dels skal jordslangen graves ned i haven, dels skal der lægges gulvvarmeslanger ud under alle husets gulve, og endelig skal varmepumpedelen betales. Det kan tilsammen blive til en temmelig stor sum penge. Du skal regne med et beløb på omkring 140.000 uden arbejdsløn.

Til gengæld så kan du regne med at have så godt som gratis varme i huset fremover. Når først de store startudgifter er betalt ud, så har du gratis varme i hele huset fremover.

Vil du gerne have vurderet dine muligheder for at få lagt jordvarme ind og have et helt konkret svar på spørgsmålet: hvad koster jordvarme? i lige præcis mit hus? Så kan du starte processen med at få tre uforpligtende tilbud på den samlede pris. Så har du et godt grundlag at tænke videre ud fra.

Jordvarmeslangen skal have god plads

For at få så meget varme ud af jorden som muligt så skal der lægges en meget lang slange ud i jorden. Den har brug for ret meget plads. I de fleste tilfælde lægges jordslangen vandret ud i jorden, så den breder sig ud over et stort areal. Men er der ikke så stort et areal til rådighed i den pågældende have, så er det også muligt at lægge slangen lodret ned i jorden.

Uanset hvordan jordslangen lægges ned i din jord, så kræver det meget gravearbejde. Det er et tungt arbejde, og det er et omfattende arbejde. Når gravearbejdet er gjort færdigt, så trænger din have nok til en kærlig hånd.

Gør din græsplæne pæn igen efter jordvarmearbejdet

Efter sådan et stort gravearbejde kræver det endnu noget arbejde at få din græsplæne gjort pæn igen. Det kræver, at jordstykket først bliver tromlet, og derefter kan du så nyt græs, eller du kan bestille nogle ruller færdigt rullegræs.

Netop i dette tilfælde er det super smart at rulle nogle baner med færdigt græs ud på det bare stykke jord.

Hvad koster rullegræs? Det kommer an på, hvor mange m2 rullegræs, du skal have lagt ud. Desuden så vil m2 prisen på rullegræsset falde i takt med, hvor mange m2 du skal have i alt. Beregn græsarealet, og få et rigtigt godt tilbud på rullegræs til lige netop dit jordstykke.

Hvorfor er det en fordel med rullegræs?

Rullegræs er smart på flere måder. Det er først og fremmest græs, som allerede har etableret levedygtige rødder, og som er i god vækst. Derfor behøver du ikke først at så græsset og pleje det, inden det kan tåle at blive gået på. Du slipper også for, at ukrudtet slår sig ned på jordstykket, inden dit nysåede græs vokser til.

Det betyder, at du allerede fra dag 1 kan gå forsigtigt på det, og efter få uger er det klar til, at ungerne kan rende og lege på det. Det er nemt, hurtigt og super smart at få genskabt din græsplæne på det stykke jord, hvor der er blevet gravet en jordvarmeslange ned. Allerede samme sommer står græsset som om, det altid har været der.

Puslebord

3 tips til at finde det rigtige puslebord

Trampolin

Trampolin Test – Rund eller firkantet trampolin?