in

Antiinflammatorisk kost mod gigt: Til lindring af ledsmerter

Du er ikke alene, hvis du har gigt eller ledsmerter. Man skønner nemlig, at cirka 700.000 danskere er plaget af gigt, og at cirka 800.000 har problemer med ledsmerter. Gigtforeningen vurderer, at hver anden 40-årig døjer med en gigtsygdom, og at næsten alle voksne danskere over 60 år i større eller mindre grad oplever ledsmerter.

Hvis du er en af de mange tusindvis af danskere, der døjer med gigt i fingrene, ondt i nakken eller smerter i knæene kan det være, at du skal overveje at ændre i dine madvaner. Forskning har nemlig fundet frem til, at man kan lindre ledsmerter ved at spise “rigtigt” og tage antiinflammatoriske kosttilskud, mens du skærer ned på bestemte fødevarer.

Hvilke kosttilskud mod ledsmerter du skal tage, og hvordan du spiser en antiinflammatorisk kost mod gigt, giver vi dig det fulde overblik over i denne artikel. Køb naturlige kosttilskud mod ledsmerter her.

Hvad er gigt?

Gigt er en samlet betegnelse for sygdomme i bevægeapparatet (led, muskler og sener) og er af mere systemisk karakter, som blandt andet kan involvere led, kar og organer.

Selvom der er mange forskellige typer gigtsygdomme, har de nogle ting til fælles. Der sker nemlig en gradvis nedbrydning af led og knogler, og gigt er ligeledes ofte forbundet med forhøjet inflammation i kroppen. Og begge dele er med til at skabe smerter i det berørte område.

De mest almindelige gigtsygdomme er gigt i fingrene, slidgigt og leddegigt, men det kan også være:

  • Urinsyregigt
  • Polymyalgi/Arteritis temporalis
  • Psoriasisgigt
  • Knogleskørhed
  • Fibromyalgi
  • Lupus (Systemisk Lupus Erythematosus SLE)
  • Inflammatorisk gigt
  • Infektiøs ledsygdom (bakteriel infektion i et eller flere led)

Ordet gigt kommer fra tysk og betød oprindeligt, at man var blevet forhekset, og vidner om tidligere tiders opfattelse af en række lidelser, som har invaliderende symptomer i bevægeapparatet.

Gigt symptomer – hvordan føles det?

Der er mere end 200 forskellige gigtsygdomme, og en del af dem har flere symptomer til fælles. Ledsmerter og stive led er ofte den helt store fællesnævner, når det kommer til gigt.

Symptomerne varierer fra person til person, og kan ligeledes veksle, så man i perioder ikke døjer med ledsmerter og stive led, mens man i andre perioder kan føle sig meget invalideret af smerterne.

Men ledsmerter og stive led er ikke det eneste fælles symptom på gigt, det er også meget normalt, at man oplever hævede og varme led, feber, træthed og udmattelse eller vægttab, når man har en gigtsygdom.

På trods af de meget forskelligartede gigtsygdomme kan man overordnet sige, at gigt-symptomer er:

  • Ledsmerter, der ikke går væk af sig selv
  • Pludselige stærke smerter, der ikke er en forklaring på
  • Hævede, varme og ømme led
  • Smerterne stråler ud i arme eller ben
  • Du har feber
  • Træthed og udmattelse, selvom du får nok søvn
  • Vægttab, selvom du ikke er på slankekur

Gigt-symptomer og gigtsygdom kan have en negativ påvirkning på din livskvalitet, og kan virke invaliderende i hverdagen.

En meget almindelig behandling af gigt består af en kombination af medicin til at dæmpe inflammation, motion og nogle gange operation. Nyere forskning viser dog, at det kan være en god idé at kigge din kostplan igennem og i stedet spise en inflammatorisk kost, da det ligeledes kan gøre underværker, når du har gigt.

En antiinflammatorisk kost kan nemlig være en god metode til at lindre smerter og symptomer. Alternativt kan du overveje at tage et antiinflammatorisk kosttilskud med glucosamin og chondroitin, der i studier har vist sig effektivt til at pleje led og brusk og derigennem give smertelindring af gigt-symptomer. Køb glucosamin og chondroitin-kapsler til ledsmerter her.

Hvad er antiinflammatorisk kost?

Som navnet antyder handler en antiinflammatorisk kost om at spise sund mad, der beskytter mod og reducerer inflammation i kroppen.

En antiinflammatorisk kost kan bidrage til at reducere risikoen for livsstilssygdomme, og kan ligeledes bidrage til at lindre gigt-symptomer.

Derudover viser flere videnskabelige studier, at en antiinflammatorisk kost har en potentiel livsforlængende effekt, da man ganske enkelt lever sundere.

Undersøgelser viser ligeledes, at den mad, som du indtager, er afgørende for, om inflammation udvikler sig til en kronisk tilstand, og en sund kost reducerer dermed risikoen.

Men hvad vil det egentlig sige at spise antiinflammatorisk? Grundlæggende handler det om, at du skal skrue op for dit indtag af fødevarer med antiinflammatoriske egenskaber, mens du skærer ned på dit forbrug af mad, der bidrager til at øge inflammation i kroppen, og som grundlæggende kan være med til at forværre gigt-symptomer som ledsmerter, stive led, hævelser mv.

En af de bedste fødevarer mod inflammation er fede fisk, da de har et højt naturligt indhold af omega 3-fedtsyrer. Laks, helleflynder, sild og makrel er gode eksempler på fede fisk.

Et alternativ er at tage et kosttilskud med omega-3-fiskeolie, som kan være et rigtig godt supplement til fiskene, da det ligeledes har en antiinflammatorisk virkning. Køb fiskeolie-kapsler med omega-3-fedtsyrer her.

Derudover bør du begynde at indtage flere af de nedenstående fødevarer, som er nogle af de mest antiinflammatoriske:

  • Fede fisk som laks, makrel og hellefisk
  • Ingefær
  • Gurkemeje (curcumin)
  • Hvidløg og rødløg
  • Solbær, hindbær og brombær
  • Avocado
  • Quinoa
  • Byg
  • Rug
  • Basilikum
  • Rødbede
  • Mynte
  • Tomat

Ovenstående liste af fødevarer er nogle af de bedste til en antiinflammatorisk kost, og har foruden sine antiinflammatoriske egenskaber ligeledes et højt indhold af vitaminer, antioxidanter og mineraler, som kan give dig et generelt sundhedsboost.

Men det kan være svært at tænke de enkelte fødevarers antiinflammatoriske egenskaber ind i sin madplan, når man går rundt og putter mad i indkøbskurven i Netto, og derfor kan det være en fordel at supplere op med forskellige antiinflammatoriske kosttilskud, som kan bidrage til at lindre gigt-symptomer, ledsmerter og den generelle ubehag, som man oplever på grund af en betændelsestilstand i kroppen.

Gode kosttilskud at tage for at lindre ledsmerter

Hvis du gerne vil leve antiinflammatorisk og nyde de mange fordele en sundere kost kan have på din leddegigt, slidgigt og en hvilken som helst anden gigtsygdom, er der enkelte kosttilskud, som du kan overveje at tage, da de kan bidrage til at lindre gigt-symptomer som ledsmerter, stive led og meget mere.

Her nedenfor har vi fundet nogle af de bedste naturlige kosttilskud på markedet, som alle har 100% tilfredshedsgaranti, og som er velegnet til en antiinflammatorisk livsstil.

Glucosamin og chondroitin-kosttilskud

Et godt kosttilskud mod ledsmerter, hvis du har gigt, og som ligeledes er antiinflammatorisk, er glucosamin og chondroitin. Det er netop også et kosttilskud, som læger ofte anbefaler mod let til moderat slidgigt, da det kan bidrage til at lindre symptomer som ledsmerter og stivhed.

Derudover har begge ingredienser en antiinflammatorisk virkning, og er dermed det perfekte kosttilskud, hvis du vil leve antiinflammatorisk og reducere ledsmerter. Køb glucosamin og chondroitin-kosttilskud med 100% tilfredshedsgaranti her.

Omega3 fiskeolie-kapsler

Som tidligere nævnt er det vigtigt at få nok omega-3-fedtsyrer, da det har en antiinflammatorisk virkning. Det har også en god effekt på ledsmerter at få nok omega3 i hverdagen.

Kliniske studier viser blandt andet, at fiskeolie er medvirkende til færre morgensmerter, mindre morgenstivhed samt lavere behov for almindelig gigtmedicin hos personer med leddegigt.

Så sørg for at tanke op med en høj daglig dosis fiskeolie, da det kan bidrage til at smøre din led, hvilket især er vigtigt, hvis man har en gigtsygdom. Køb omega3 fiskeolie-kapsler med høj dagsdosis her.

Gurkemeje-piller med curcumin

Gurkemeje indeholder det aktive stof curcumin, som er genialt til at dæmpe inflammation. Hvis du har gigt eller vil styrke din generelle sundhed, kan du hurtigt dæmpe inflammation ved at tilsætte gurkemeje til maden.

Alternativt kan du tage et dagligt kosttilskud med gurkemeje, sort peber og ingefær, som er en rigtig god antiinflammatorisk kombination til at lindre ledsmerter, stivhed og andre gigt-symptomer.Køb gurkemeje-piller med sort peber og ingefær her.

Ingefær-piller

Ingefær er en fantastisk superfood, som indeholder gingeroler, som er i stand til at dæmpe den inflammation, som optræder ved blandt andet slidgigt og generelle ledsmerter.

Det viser flere videnskabelige studier fra både USA og Danmark, hvor forsøgspersoner med ledsmerter og slidgigt fik en daglig dosis ingefær-piller i en periode på 2-4 måneder. Og flere oplevede en markant lindring af ledsmerter og bedre bevægelighed.

Så forkæl dine led og giv din sundhed et naturligt boost ved enten at bunde en ingefær-shot hver morgen eller ved at tage ingefær-piller med en høj dagsdosis gingeroler, da det kan bidrage til lindring af ledsmerter og mindre stivhed. Køb ingefær-piller med 100% tilfredshedsgaranti her.

Hvad må man ikke spise under en antiinflammatorisk kost?

En antiinflammatorisk kost handler i bund og grund om at spise sundt og varieret med et særligt fokus på styrkende råvarer som fede fisk, grøntsager, bær, nødder, gurkemeje, ingefær og avocado.

Fælles for disse fødevarer er, at de har et højt naturligt indhold af enten omega-fedtsyrer, antioxidanter, mineraler og vitaminer, som kan bidrage til at forebygge og dæmpe inflammation i kroppen.

Det betyder selvfølgelig også, at der er visse fødevarer, som man enten skal skære ned på eller helst undgå, da de har den modsatte effekt – nemlig at de fremmer inflammation i kroppen, hvilket langt fra er ideelt, hvis man gerne vil forebygge livsstilssygdomme eller lindre ledsmerter og andre gigt-symptomer. Derfor bør du overveje at skære ned på eller helt undgå at spise følgende:

Sukker og produkter med sukker: Sukker påvirker dit blodsukker, og tærer dermed på kroppens celler, hvilket bidrager til at skabe inflammation i kroppen. Derfor bør du undgå at indtage alt for mange fødevarer med et højt sukkerindhold, herunder sodavand, juice, saftevand, kiks, is, slik, syltetøj og morgenmadsprodukter med tilsat sukker.

Raffineret mel: Har samme effekt som sukker, da det kan få blodsukkeret til at stige og dermed øge inflammation i kroppen, hvilket kan være en trigger for dine gigt-symptomer. Hvis du vil følge en antiinflammatorisk kost, bør du derfor holde igen med raffineret mel som blandt andet hvedemel, durum og sigtemel. Derudover er det også en god idé at skære ned for sit forbrug af hvide ris og hvid pasta.

Mættet fedt: Alt kød fra firbenede dyr indeholder mættet fedt, som ikke blot øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, men som ligeledes øger risikoen for at døje med inflammation i kroppen. Undgå derfor oksekød, rødt kød, lammekød og svinekød. Skær derudover ned for dit indtag af andre produkter med mættet fedt, herunder fløde, ost, kokosolie, kokosmælk, margarine og smør.

Stærkt forarbejdede fødevarer: Undgå eller skær ned for dit forbrug af færdigretter og mad med tilsætningsstoffer og usundt fedt. Det gælder kødpålæg som eksempelvis salami, rullepølse, skinke, spegepølse og leverpostej samt pålægssalater, som er propfyldt med ingredienser, som kan bidrage til inflammation.

Fast- og junkfood: Pizza, shawarma, burger, grillkylling, pomfritter og friteret mad generelt er propfyldt med usunde fedtsyrer, som ikke er gavnlige for kroppen, og som kan bidrage til at forværre ledsmerter og andre gigt-symptomer.

Alkohol: Øl, vin og andre drikkevarer med alkohol kan få din gigt og ledsmerter til at blusse op, så overvej at lade alkoholen helt eller delvist stå.

Rygning: Øger ikke blot risikoen for at udvikle gigt, men bidrager også til at komplicere og forværre en række gigtsygdomme. Rygning mindsker blandt andet virkningen af medicin, man taber mere knoglemasse som ryger, og det øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, som er mere udbredte ved flere af de inflammatoriske gigtsygdomme.

Antiinflammatorisk kost er en livsstil – ikke en madplan

Når det kommer til antiinflammatorisk kost, er det vigtigt at huske på, at det ikke er en madplan, det er en livsstil med fokus på at reducere inflammation i kroppen, så du forhåbentlig kan lindre ledsmerter og bidrage til at reducere stivhed og andre gigt-symptomer.

Med andre ord, kosten og de rette kosttilskud kan ikke stå alene, og du bør ligeledes have fokus på følgende livsstilsændringer for at give dig selv de absolut bedste forudsætninger for at reducere inflammation i din krop og dermed lindre ledsmerter.

Undgå stress

Stress gør, at din krop er i konstant alarmberedskab. Det er ikke en optimal tilstand, da din krop udskiller flere stresshormoner, herunder kortisol, der ved langvarig stress kan være skadeligt. Kronisk stress svækker immunforsvaret, og det giver gode betingelser for, at inflammation i kroppen stiger.

Derudover kan stress også skade dit helbred indirekte ved at påvirke din livsstil. For når man er stresset, mangler man typisk det mentale overskud til at leve og spise sundt. Hvilket heller ikke er godt under en antiinflammatorisk livsstil.

Når vi er stressede, har man muligvis en tendens til at spise mere usundt og ikke få nok motion. Stress kan også gøre, at man ryger mere, drikker for meget alkohol og ikke får nok søvn. Alt sammen noget der svækker immunforsvaret og øger inflammation i kroppen, hvilket kan være med til at forværre gigt-symptomer som ledsmerter, stivhed osv.

Skær ned for dit alkoholforbrug

Alkohol bidrager til at fremme inflammation i kroppen, da det hæmmer immunforsvaret. Dit immunforsvar arbejder nemlig på højtryk, hver gang du indtager alkohol. Når kroppen og dit immunforsvar arbejder på at nedbryde og forbrænde alkohol, øges risikoen for, at inflammation stiger. Derfor bør du overveje at skære ned for dit alkoholforbrug og undlade at drikke alkohol i store mængder. Det er også noget, som mange med gigtsygdomme anbefaler, da det hjælper med at lindre tilstanden.

Rygestop

Smøger, en god pibe eller en cigar er skadelige af flere årsager, og øger blandt andet risikoen for hjerte-kar-sygdomme og kræft. Men forskning har også fundet en sammenhæng mellem rygning og en lang række inflammationsrelaterede sygdomme. Hvilket er meget logisk. For når du ryger, medfører det en konstant, let kronisk inflammationstilstand i din krop. Derfor bør du overveje at stoppe med at ryge, hvis du gerne vil nyde fordelene ved en antiinflammatorisk livsstil.

Regelmæssig motion

Ved motion og fysisk aktivitet producerer dine muskler myokiner, som er hormonlignende stoffer, som hjælper med at hæmme betændelsestilstande i kroppen. Og det har en direkte antiinflammatorisk effekt. Så sørg for at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om 30 minutters daglig motion, hvor du får pulsen op. Det kan være alt fra en cykeltur i fuld Vingegaard-uniform til en lille rask gåtur eller at tage trappen. Det vigtigste er, at du bruger kroppen.

Få nok søvn

En god nattesøvn er generelt vigtig for dit helbred og sundhed. Det at få nok søvn gør nemlig, at man reducerer sandsynligheden for at få hjerte-kar-sygdomme, stress og mange andre sygdomme. Men det er også essentielt for at leve antiinflammatorisk. Hvis du ikke får nok søvn og oplever konstant søvnunderskud, får det en negativ virkning på dit helbred og fører til en stigning af stresshormoner i kroppen. Det kan på sigt svække dit immunforsvar og bidrage til at øge inflammationen i kroppen. Så sørg for at få 7-8 timers søvn hver nat. Selvom det selvfølgelig kan være svært, hvis man har små børn, der ikke sover ud hele natten.

Vægttab og vægtkontrol

Overvægt bidrager til at øge inflammation i kroppen, især hvis du har for meget fedt på maven. Mavefedt er nemlig et potentielt tegn på, at du har for meget fedt omkring de indre organer. Og det er ikke optimalt af flere årsager. Når det kommer til inflammation, handler det især om, at fedtvæv producerer og udskiller skadelige hormoner og enzymer inde omkring organerne, og disse føres via blodkar ud i kroppens kredsløb og skaber inflammationstilstand.

Sådan finder du det bedste akvarium til dine fisk derhjemme

Boremaskine

De 5 bedste boremaskiner til gør-det-selv manden